«Θέλω να πάω κατασκήνωση με τους φίλους μου»….
Έφτασε το καλοκαίρι και κάποιοι γονείς έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές διακοπές της οικογένειας από ….τα Χριστούγεννα! «Θα πάμε στην παραλία που αρέσει στο παιδί, θα φάμε στο αγαπημένο του εστιατόριο, θα του επιτρέψουμε να κοιμάται μια ώρα αργότερα, θα…. θα….» και ξαφνικά το παιδί αντιδρά «Πρέπει να έρθω κι εγώ; Όλοι μου οι φίλοι θα πάνε κατασκήνωση….»!
Αν και τα περισσότερα παιδιά από νωρίς αρχίζουν να προετοιμάζουν το έδαφος, άλλοτε με παραδείγματα γνωστών και φίλων που «πέρασαν απίθανα στην τάδε ή τη δείνα κατασκήνωση» και άλλοτε με φράσεις όπως «Δεν έχω τι να κάνω στις διακοπές μαζί σας!», παρόλα αυτά συχνά οι γονείς πιάνονται εξαπίνης και σοκάρονται όταν ακούν το παιδί να τους ζητά να πάει μόνο του διακοπές. Μπορεί να στεναχωρηθούν, να θυμώσουν ή να πληγωθούν θεωρώντας ότι είναι μια επιθετική πράξη του παιδιού εναντίον τους. Αισθάνονται απόρριψη αναρωτιούνται για ποιο λόγο δε θέλει το παιδί την παρέα τους και συχνά αντιδρούν με συναισθηματικούς «εκβιασμούς» όπως: «Τι σου έχουμε κάνει;» ή «Δε θα είναι το ίδιο χωρίς εσένα» ή «Περιμέναμε πως και πώς να βρεθούμε όλοι μαζί σαν οικογένεια».
Οι υπερβολικές αντιδράσεις εκατέρωθεν, δε βοηθούν στο να παρθεί μια σωστή απόφαση. Το γεγονός ότι ένα παιδί ζητά να πάει με τους φίλους του κατασκήνωση δε σημαίνει ότι ξεπέρασε την οικογένειά του, σημαίνει ότι απλώς ξεπέρασε προς στιγμήν τις οικογενειακές διακοπές. Σημαίνει ότι έχει αρχίσει να μεγαλώνει, ότι νιώθει αρκετά δυνατό, ώστε να περάσει λίγο χρόνο μακριά από την οικογένειά του και, μάλιστα, σε ένα προστατευμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον, όπως μια κατασκήνωση. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει ότι έχει γίνει πολύ και καλή προεργασία από την οικογένεια προς αυτή την κατεύθυνση, της ανεξαρτητοποίησης.
Αν το παιδί σας σας ζητήσει να πάει μόνο του κατασκήνωση μη βιαστείτε να απορρίψετε την ιδέα, εφόσον δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι (π.χ. οικονομικοί). Ζητήστε του λίγο χρόνο και συζητήστε το μεταξύ σας σαν γονείς. Ακόμη κι αν το παιδί δε ζητήσει τη βοήθειά σας, τη γνώση και την εμπειρία σας, μην πτοηθείτε, φροντίστε να είστε δίπλα του! Μάθετε σε ποια κατασκήνωση θέλει να πάει, μιλήστε με τους γονείς των παιδιών που θα πάνε μαζί του, κρίνετε και συγκρίνετε λεπτομέρειες όπως οι παροχές της κατασκήνωσης, το κόστος, η απόσταση κλπ σαν να πηγαίνατε εσείς οι ίδιοι. Θυμηθείτε ότι το παιδί δεν έχει προηγούμενη σχετική εμπειρία, για το λόγο αυτό, χωρίς να το αποτρέπετε, περιγράψτε του κατά το δυνατό τι θα πρέπει να περιμένει, μπείτε στο διαδίκτυο μαζί του και δείτε τις εγκαταστάσεις, τα σχόλια των επισκεπτών κλπ. Εφόσον αποφασίσετε να του επιτρέψετε να πάει, τονίστε του ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει γνώμη και να επιστρέψει κοντά σας.
Μη φοβάστε την ανεξαρτησία του παιδιού σας, ενισχύστε τη, διατηρώντας πάντοτε τον έλεγχο. Κάντε το παιδί σας να νιώθει ασφαλές ακόμη και όταν δεν είστε κοντά του.
«Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας».
12/7/2016